Kurs i Endringsledelse i Klima og Miljø

Påmeldingsfrist: 04.12.2023

SEBAN har gleden av å invitere kurs i Endringsledelse i klima og miljø 11. desember 08.45-15.00. I kurset vil du lære mer om hvordan organisasjoner kan jobbe med ledelse gjennom endringsprosesser som relaterer seg til klima og miljø. I kurset har vi fått med oss Erling Vebenstad, sertifisør for Miljøfyrtårn, Hanne Iren Dahlen, avdelingsingeniør for NIBIO Tingvoll, og Liv-Randi Røyset, prosjektleder i SEBAN. Her får du lære mer om Miljøfyrtårn som ett ledelsesverktøy for klima og miljø, samt modeller du kan jobbe med endringsledelse i organisasjonen.

Miljøfyrtårn - et ledelsessystem for klima og miljø” ved Erling Vebenstad.

Miljøfyrtårn tilbyr et konkret sertifiseringsverktøy som vil hjelpe virksomheter med å redusere miljøbelastninger og klimautslipp, samt stimulere til grønn omstilling og økt konkurransekraft. Miljøfyrtårn er svært godt egnet for små- og mellomstore virksomheter. Over 10.000 virksomheter er i dag sertifisert som Miljøfyrtårn.

Miljøfyrtårn har vært gjennom en rivende utvikling og ordningen er vesentlig endret i de siste årene. Det tilbys spesifikke og relevant bransjekriterier for over 70 ulike bransjer, noe som omfatter forhold innen innkjøp og ressursbruk, energi og transport, samt avfall og kildesortering. Ved å kartlegge vesentlig aktiviteter med betydning for klima og miljø, avdekkes områder med behov for forbedring. En miljøfyrtårnsertifisering forenkler anskaffelsesprosessen for både innkjøper og leverandører. Flere av FNs bærekraftsmål vil være relevante avhengig av hvilke kriterier virksomheten sertifiseres etter.

Miljøfyrtårn er den første nasjonale sertifiseringsordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU-kommisjonen. Anerkjennelsen er bevis på at ordningen har standard og kvalitet på linje med internasjonale merkeordninger (EMAS og ISO 14001).

Kurset vil blant annet omfatte en gjennomgang av hva Miljøfyrtårn er og om hvordan ordningen vil passe til ulike bransjer, samt om veien til sertifisering.

Erfaringer som Miljøfyrtårnsertifisert bedrift” ved Hanne Iren Dahlen, avdelingsingeniør NIBIO Tingvoll.

Norsk Institutt for Bioøkonomi er et statlig forvaltningsorgan som forsker på blant annet mat- og planteproduksjon, miljø, arealbruk m.m. De har vært Miljøfyrtårnsertifisert siden 2006, dette innebærer ulike krav blant annet til energiforbruk, avfallshåndtering og til rapportering på de ulike kriteriene. Hanne Iren Dahlen fra NIBIO Tingvoll forteller litt om hvordan hverdagen som Miljøfyrtårnsertifisert arter seg.

Endringsledelse som prosess” ved Liv-Randi Røyset, prosjektleder SEBAN.

I denne delen av kurset ser vi på endringsledelse gjennom et prosess-syn, og ser på hvordan man kan tilrettelegge for denne prosessen internt i organisasjonen. Det blir presentert forskjellige velutprøvde modeller som praktisk kan brukes i bedriften når man kommer tilbake. Etter selve presentasjonen er det satt av tid til arbeid med modellen, og diskusjoner rundt hvordan man kan ta med dette tilbake inn i dagliglivet i den enkelte organisasjon.

Som en spesiell avslutning på det faglige programmet tilbyr vi en omvisning på Tingvoll Gard. Få et unikt innblikk i et levende laboratorium og et av midt-Norges største FoU miljøer inne mat, miljø og natur.

Program:

08:45: Velkommen
09:00: “Miljøfyrtårn - et ledelsessystem for klima og miljø” ved Erling Vebenstad
10:00: Fotstrekk og litt å bite i
10:30: “Erfaringer som Miljøfyrtårnsertifisert bedrift” ved Hanne Iren Dahlen, avdelingsingeniør NIBIO Tingvoll
11.00: Spørsmål og diskusjon om Miljøfyrtårn.
11:30: Lunsj
12:30: “Endringsledelse som prosess” ved Liv-Randi Røyset, prosjektleder SEBAN
13:30: Spørsmål og diskusjon. Hva tar vi med oss hjem?
14:00: Oppsummering av faglig innhold og farvel til de som ikke blir med på omvisning.
14:15-15:00: Omvisning på Tingvoll Gard*

Pris: 1.000,- per deltaker inkludert lunsj (* +150,- for omvisning. Eget tilvalg i påmelding)